Druženje uz Tajni leksikon 2

KNJIŽEVNI SUSRET SA ŽELIMIROM HERCIGONJOM

U našoj smo školskoj knjižnici, 23. veljače 2017. godine, ostvarili neobično druženje s jednim od najomiljenijih dječjih pisaca Želimirom Hercigonjom.

Napisao je niz slikovnica, priča i romana za djecu, a piše i za odrasle. Voli pisati i pjesme. Najviše voli pisati bajke za najmlađe. Neka njegova djela su Bajkopisi za djecu, Bajkovnica, Glavni junak – tinejdžer, Gorski duh, Maslačkova kruna, Tajni leksikon, Vodenjak i stara kruška, Tuga radost i divlja svinja, Poštar Zeko Brzonogi, Prašnjavko . Veselog je i nemirnog duha i nasmijao je sve nazočne u knjižnici. Promovirao je svoju novu knjigu Tajni leksikon 2 koja je izašla u Nakladi Ljevak, a uskoro će izaći i treći nastavak. Uvršten je u lektiru za drugi i šesti razred.

Književnik je na humorističan način pričao o svome književnom stvaralaštvu, o obrazovanju i životu iz kuta današnjeg čovjeka i djeteta. Istaknuo je da danas  mnogi, i veliki i mali, troše previše vremena na računala i mobitele, igranje računalnih igrica ili lajkanje linkova na Facebooku. On poručuje da više čitamo, bavimo se sportom, družimo se. Pridaje veliku važnost čitanju i razvoju čitalačke pismenosti djece i mladeži koja će im pomoći u samopouzdanju i stvaranju široke lepeze rječnika i izražavanja.

Nezaboravno druženje završili smo intervjuom koji je uspješno vodila mlada članica Novinarske grupe Lea Jakupčić, a koju je pripremila učiteljica Hrvatskoga jezika Kristina Peršić.

knjižničarka Nataša Švaco