3 svibanj
2022.
Novosti iz škole Interviju s povodom: Tomica Krstić

Interviju s povodom: Tomica Krstić

Putovanje kao način života

Tomica Krstić je  poznati svjetski putnik i avnturist rodom iz Varaždina. Svoja putovanja svijetom zabilježio je u knjizi  Putovanje  u međuzemlje. Nedavno je ovu svoju knjigu predstavio u našoj gradskoj knjižnici što smo iskoristili za razgovor s njim.

 

Jeste li kao dijete voljeli putovati?

Da. Kao dijete volio sam putovati s roditeljima svako ljeto na more. Isto tako, stric mi živi u Sloveniji, pa kad bih išao do njega, osjećao bih kao da putujem nekamo jako daleko. Volio sam taj osjećaj promjene lokacije.

Putovanje ste prihvatili kao…?

Prije u svojim tinejđerskim danima prihvatio sam ih kao zabavu, bijeg, kao nešto gdje te nitko ne može pronaći. Danas je to malo drugačija priča. Danas putovanja smatram kao dio mog života, kao nešto gdje ću dobiti neko posebno iskustvo, ili prikupiti dovoljno materijala koja ću moći pretočiti u knjigu, ili u nešto drugo. Zato su mi sva današnja, ali i općenito buduća putovanja, zapravo veliki putopisni projekti od kojih živim.

Što je putovanje za vas?

Život. Način života. Ali također i nešto od čega živim.

Kako ste u početku putovali i kako sada?

Uvijek sam volio putovati autostopom, zato što je takav način putovanja jako neizvjesno.Kad stopirate na cesti, vi doslovce ne znate gdje ćete završiti taj isti dan. I to me je jako privlačilo. Danas putujem pješke. Volim pješačiti, danima, tjednima, mjesecima. I zato će mi sljedeća dva putovanja biti bazirana na hodanje.

Iz vaše knjige Putovanje u Međuzemlje pišete o najvećem hramu na svijetu. Koji je to doživljaj vidjeti takav hram?

Da. Posjetio sam Angkor Wat koji se nalazi u Kambodži. U njegovom kompleksu, koji je velik nekoliko kvadratnih kilometara, sam ostao cijeli dan, i to mi je jedno od najboljih iskustava na cijelom putovanju. Razgledavajući sve te stare hramove imao sam osjećaj kao da sam otputovao negdje 1000 godina u prošlost. Svakako preporučujem.

Svašta ste se zapitkivali o tom hramu. Jeste li doznali odgovore na svoja pitanja?

Nisam doznao odgovore. Ostale su samo činjenice koje su zabilježene u nekim knjigama, i to je to. Što je točno prava istina, mislim da to nikada nećemo saznati. Ista stvar je i s piramidama u Egiptu.

Očekivali ste i sunce. Kakav je to prizor u Indiji? Drugačiji nego u Hrvatskoj ili spektakularan i nezaboravan…?

Sunce je sunce, ali prizori su svugdje drugačiji. U Indiji je nebo nekako sivije nego kod nas, pa tako i ti zalasci poprimaju drugačiju nijansu nego ovdje u Hrvatskoj. Naravno, i to ima svoju ljepotu.

Kako je na sve to reagirala Lucy? Koji su njezini doživljaji?

Lucy je u krvi isto velika putnica kao i ja, tako da joj je sve to lijepo sijelo. Trenutno smo zajedno u Hrvatskoj, i njoj je to poseban osjećaj. Voli Hrvatsku, pretežito zbog prirode i kulturne baštine.

I za kraj, želite li još što spomenuti, a da Vas nisam pitao?

Putuj. Istražuj. I naći ćeš odgovore.

 

Razgovor vodio: Ilija Petar Sinjeri, 5. c