6 svibanj
2019.
Predmetna nastava Izvrsni rezultati naših učenika na Državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda

Izvrsni rezultati naših učenika na Državnom natjecanju Čitanjem do zvijezda

U petak, 3. svibnja 2019. godine, u Srednjoj školi Čakovec održana je završnica Nacionalnog projekta za poticanje čitanja – Državno natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ za osnovne škole. Natjecanje je imalo međunarodni karakter jer su sudjelovali i gosti iz Mađarske i Srbije. U kategoriji kreativnog uratka (plakata) naša učenica Maris Popović osvojila je 1. mjesto. Njeni su mentori Nataša Švaco i Zoran Vidaković. U kategoriji pismenog ispita, naši učenici David Kuzmić, Antonija Petrović i Nika Švaco, nakon zbrojenih pojedinačnih rezultata, osvojili su visoko  4. mjesto od 36 prijavljenih ekipa na ponos mentorica Nataše Švaco i Antonele Carek.

Provjeravalo se poznavanje sadržaja i detalja iz tri zadana romana za mlade: Ljeto na jezeru Čiču, Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom, Blizanke te poznavanje opširne biografije pisaca Jasminke Tihi – Stepanić, Julijane Matanović i Ericha Kästnera.

Naglasak je bio na logičkom zaključivanju i povezivanju činjenica, istraživanju, razumijevanju i procjenjivanju problema u djelima, informacijskoj pismenosti te kritičkom razmišljanju. Uz provjeru i poznavanje sadržajnih detalja svih knjiga, provjeravalo se poznavanje različitih karakterizacija i odnosa likova, problematika mladih i današnjeg društva te zajednička poveznica svih djela. Osim provjere poznavanja književnost i hrvatskog jezika, pitanja su bila i iz opće kulture, poznavanje točnosti pisanja geografskih naziva i imena pojmova na njemačkom i engleskom jeziku, poznavanje činjenica iz povijesti, geografije, matematike, glazbene i likovne kulture.

U kreativnom dijelu natjecanja učenici su prezentirali svoje plakate koje su izradili na zadanu temu koja je ujedinila sva tri romana. Potaknuti pročitanim romanima prikazali su svoje emocije, ideje, poruke i njihovo viđenje problema na temu Ljeto priča priče.

Učenica Maris Popović, maštovitim je i sigurnim nastupom kreativnog govorništva prezentirala svoj plakat te na najbolji način pokazala da se pročitani romani mogu uspješno prikazati i slikom.

Sudjelovali su učenici iz 36 osnovnih škola, a natjecanje se odvija već desetu godinu pod okriljem Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Nakon pozdravnog govora i programa dobrodošlice, održan je pismeni i usmeni dio natjecanja, predstavljanje kreativnih uradaka, a nakon toga bio je organiziran odličan književni susret s Julijanom Matanović i Jasminkom Tihi-Stepanić u obliku intervjua i interakcije s učenicima.

knjižničarka Nataša Švaco