12 veljača
2021.
Novosti iz škole Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2021.

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2021.

Svake godine, drugog utorka u mjesecu veljači obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta je „Zajedno za bolji Internet.“ Tim povodom učitelji informatike u OŠ Đurđevac proveli su niz aktivnosti s ciljem poticanja i promicanja sigurnije upotrebe tehnologije u svim razrednim odjelima, primjereno dobi učenika.

Učenici nižih razreda su kroz razgovor nabrojili neke opasnosti koje mogu nastupiti pri uporabi računala i interneta te kako pravilno na njih reagirati. Istaknuli su važnost odgovornog ponašanja pri korištenju sadržaja i usluga interneta radi zaštite osobnih podataka i digitalnog ugleda te su rješavali kviz i zanimljive mozgalice.

Učenici petih i šestih razreda razmatrali su pravila ponašanja na internetu (Internet bonton), a učenici 7. razreda definirali su dezinformacije i lažne vijesti. Sedmaši su postali detektivi za lažne vijesti. Vrlo uspješno su prepoznavali lažne vijesti provjeravanjem informacija u različitim izvorima te su kritički  promišljali o različitim medijskim sadržajima.

Osmaši su gledali video kojim su osvijestili problem lažnog predstavljanja i zlostavljanja. Nakon odgledanog videa provedena je radionica u kojoj su vježbali asertivno ponašanje koje će im omogućiti da se zauzmu za sebe i svoje stavove te koje će im pomoći reći NE.

Ovim sadržajima učenici su dobili nova saznanja (ili proširili postojeća) koja će im pomoći u uspješnom svladavanju zamki koje im upotreba interneta nosi.