4 ožujak
2019.
Područne škole Područne škole obilježile Dan ružičastih majica

Područne škole obilježile Dan ružičastih majica

Učenici područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena u organizaciji svojih učiteljica Silvije Topločić, Martine Krajcar Baltić i Olge Lazar te učitelja Davora Šokeca, 26. veljače 2019., integriranim nastavnim danom u Područnoj školi Čepelovac, obilježili su Dan ružičastih majica.

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, zajedničkim nastavnim danom i kroz niz aktivnosti, učenici su usvajali osnovna znanja o vršnjačkom nasilju te učili i vježbali kako pravilno reagirati u slučaju nasilja. Razgovorom i igrom uloga, učenici su doznali što je to nasilje, upoznali oblike nasilja, načine nenasilnog rješavanja sukoba, posljedice koje verbalno i fizičko nasilje ostavlja na žrtvi i nasilniku te zašto obilježavamo Dan ružičastih majica.

U sljedećoj aktivnosti, učenici su učili kako nastaje igrani film i tko sve sudjeluje u snimanju filmova, nakon čega su i sami snimili kratke igrane filmove. Podijelili su se u tri skupine. Svaka skupina dobila je kratki motivacijski scenarij koji su učenici morali doraditi te napisati dijaloge, podijeliti uloge i uvježbati scene. Osmišljene i uvježbane scenarije, mali su glumci vrlo uvjerljivo odglumili, te su snimljena tri kratka igrana filma u kojima su prikazani oblici vršnjačkog nasilja.

Nastavni je dan završen plesom protiv nasilja uz himnu Dana ružičastih majica Život nije siv Mie Dimšić te zajedničkim fotografiranjem uz poruku Nasilje prestaje ovdje.

učiteljica Olga Lazar