4 travanj
2019.
Novosti Šale, trice, zvrndalice

Šale, trice, zvrndalice

Dana 27. ožujka u našoj je školi gostovala samostalna umjetnica i književnica Jadranka Čunčić Bandov, profesorica likovne umjetnosti. Izvela je dvije lutkarske predstave za naše učenike od 1. do 4. razreda.

Učenicima je lutkarska predstava Šale, trice, zvrndalice iznimna prilika za početno spoznavanje kazališnih lutkarskih predstava. Temelji se na istoimenoj knjizi kratkih i duhovitih igrokaza same autorice.  Uvrštena je u lektiru za prvi razred. Nakon višegodišnjeg iskustva pokazala je sve svoje sposobnosti u izradi odlične scenografije, redateljske, kostimografske i glumačke sposobnosti i prikazala vrsnu autorsku predstavu. Učenici su osjetili lutkarsku scensku igru, čuli su ritmičan tekst u stihovima, scenski govor te uživali u lutkarskoj animaciji vrlo životnih lutaka. Predstava je interaktivnog karaktera u kojoj su i učenici glumili.

Umjetnica sama uzgaja različite vrste tikvica koje nakon sušenja obrađuje, a one su joj podloga za izradu scenskih lutaka – likova koje koristi  u svojim predstavama. Za izradu lutaka koristi i druge prirodne materijale i uporabne predmete. Takve uređene i kreativne lutke izlaze iz korica knjige i dječjih časopisa i ulaze u dječji svijet što daje dodatni edukativni primjer gledateljima.

Svoje autorske predstave izvodi diljem Hrvatske i izvan naših granica po dječjim vrtićima, školama i knjižnicama. Vrlo je živahna i puna energije u svojim nastupima kojima uveseljava i najmlađe i odrasle. Učenici i učitelji bili su oduševljeni njenom energijom i maštom.