30 kolovoz
2017.
Iz knjižnice, Projekti Suradnja s prijateljskom školom iz Ljubljane

Suradnja s prijateljskom školom iz Ljubljane

ČITANJE NE POZNAJE GRANICE / BRANJE NE POZNA MEJA

U našoj školi učitelji i knjižničarka veliku pozornost posvećuju čitanju i slušanju pročitanog. Istraživanja su pokazala da čitateljske navike među školskom djecom u višim razredima pokazuju trend opadanja. Naša je knjižničarka željela učenicima približili ljepotu pisane riječi i poboljšati njihove čitalačke kompetencije i zbog toga provodi razne projekte za promociju i poticanje čitanja. Jedan od takvih međunarodnih projekata školskih knjižnica započeo je 2013. godine pod nazivom Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. Ideja o suradnji osnovnoškolskih knjižnica Republike Slovenije i Republike Hrvatske nastala je na državnom stručnom skupu za školske knjižničare, a povezuju se  škole širom Slovenije i Hrvatske. Danas su u projektu 64 škole u cijeloj Hrvatskoj. Čitaju se prevedena književna djela autora susjedne zemlje naglas u knjižnici, u skladu s Odlukom Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ čime se postiže razvoj  čitalačkih navika i vještina.

U ovaj vrijedan projekt OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac uključila se školske 2015./16. godine. Naša škola partner je OŠ Vrhovci Ljubljana. U školskoj godini 2016./2017.  učenici 5. b razreda OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac u dogovoru s knjižničarkom Natašom Švaco odlučili su čitati knjigu slovenske autorice Dese Muck Totalno ozbiljno savršeni – bonton za tinejdžere. Učenice petog razreda OŠ Vrhovci Ljubljana s njihovom knjižničarkom Bernardom Frass čitali su knjigu hrvatske književnice Sunčane Škrinjarić Veter na počitnicah.

Učenici OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac sastajali su se u knjižnici, čitali knjigu, raspravljali o bontonu i ponašanju u društvu, proučavali znamenitosti grada Ljubljane, pripremali prezentacije o Đurđevcu, našoj školi, upoznavanju novog učenika u razredu, predstavljanju svih članova razreda. Pripremali su igrokaz iz odlomka u knjizi koju su čitali pod nazivom Cvijeće za tetu Silvu. Učenici su u knjižnici pretraživali o narodnim običajima i kulturnim znamenitostima Republike Slovenije i Republike Hrvatske koristeći referentnu zbirku fonda knjižnice i podatke na internetu.

Završni susret organiziran je u našoj školskoj knjižnici. U organizaciji programa sudjelovali su učenici 5. b razreda, koordinatorica projekta knjižničarka Nataša Švaco, učiteljica informatike Davorka Hrženjak i razrednik i učitelj tjelesne i zdravstvene kulture Danijel Domišljanović.

Učenici su u međukulturnoj dimenziji na zajedničkom završnom susretu uz kreativno predstavljanje knjiga koje su čitali, predstavili razred, knjižnicu, školu, Đurđevac i širu zajednicu našim gošćama iz OŠ Vrhovci Ljubljana, a onda su naše gošće predstavile svoju školu, Ljubljanu, Sloveniju, grupu i svoj uradak.

Ovim putem zahvaljujemo se svim našim sponzorima koji su nam omogućili provedbu projekta: Gradu Đurđevcu, Muzeju Grada Đurđevca, Turističkoj zajednici grada, Zagrebačkoj banci, izdavačkim kućama Profil Klettu i Školskoj knjizi. Posebna zahvala poduzeću Avalon d.o.o. koji su za sve sudionike projekta sponzorirali tiskanje majica. Zahvaljujemo se i poduzeću „Autoprijevoznik“ na susretljivosti zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Posebna zahvala vanjskoj suradnici učiteljici Elizabeti Trepotec Marić koja nam je kao turistički vodič i sportski trener pomogla u realizaciji planiranog programa.

Bio je ovo vrlo lijepo proveden dan pun doživljaja.

Nataša Švaco, školska knjižničarka