25 listopad
2021.
Putovali smo TERENSKA NASTAVA U LIKU

TERENSKA NASTAVA U LIKU

U srijedu, 20. listopada 2021., učenici 8.b, 8.c i 8.d razreda naše škole sa svojim razrednicima bili su na terenskoj nastavi u Lici. Posjetili smo Kuću Velebita u Krasnom. Kuća Velebita je posjetiteljski i informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Na moderan i atraktivan način omogućuje prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka. Naučili smo o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita. Upoznali smo se s geologijom i procesom nastanka jama, povijesti i tehnikama njihova istraživanja, te smo dobili uvid u specifičan životinjski svijet podzemlja. Vidjeli smo kako izgledaju speleolog i speleoronioc. Posebnim liftom dobili smo privid spuštanja u jamu.

Uslijedio je odlazak do Smiljana i posjet Memorijalnom centru „Nikola Tesla“. Prisustvovali smo demonstraciji Tesline zavojnice u Ispitnoj stanici. Ispitna stanica je replika Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa. Pogledali smo film o Nikoli Tesli te posjetili njegovu rodnu kuću. U potkrovlju kuće nalaze se replike Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet te su i danas osnova najnovijim tehnologijama.

Nakon ručka uslijedio je sportsko – zabavni dio terenske nastave. U Adrenalinskom parku Likos spuštali smo se sajlom (zipline) preko rijeke Novčice.

Ukoliko želite vidjeti kako izgleda Zipline spust kliknite na poveznicu: https://youtu.be/rtl_Ov1hv8U.

 

Lijepo vrijeme i dobro raspoloženje pratili su nas cijelim putem te smo se sretni i puni dojmova vratili kući.