17 lipanj
2018.
Putovali smo Terenska nastava u Zagrebu učenika trećih razreda i područnih škola

Terenska nastava u Zagrebu učenika trećih razreda i područnih škola

Učenici trećih razreda OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac i Područnih škola Budrovac, Čepelovac, Mičetinac i Sirova Katalena ostvarili su cjelodnevnu terensku nastavu u Zagrebu. Posjetili su Zračnu luku Franjo Tuđman gdje ih je organizirani obilazak odveo izravno u središte svih aerodromskih aktivnosti. Učenici su doznali kako se opslužuje zrakoplov, kako se prijavljuje za let, što se događa s prtljagom nakon prijave na let, kako se opslužuju zrakoplovi između letova te kako se čita red letenja. Najviše ih je oduševilo kada su prošli zaštitni pregled poput pravih putnika prije ulaska u sigurnosno osjetljiva i štićena područja aerodroma. Tom prilikom su vidjeli našu nogometnu reprezentaciju koja je kretala na svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji.
Putovanje su nastavili do Zagreba gdje su na Gornjem gradu posjetili Zagrebačku katedralu te na Trgu sv. Marka zgradu Hrvatskog sabora gdje ih je dočekao saborski zastupnik Željko Lacković. Tijekom posjeta, stručni voditelj i gospodin Lacković proveli su učenike kroz predvorje saborske zgrade i dijela protokolarnih prostora do galerije gdje su pogledali Veliku vijećnicu. Učenici su upoznati s poviješću Hrvatskoga sabora i saborske zgrade, s ulogom Sabora u očuvanju hrvatskoga jezika i s vjekovnom borbom hrvatskog naroda za stvaranje samostalne države. Nakon zajedničkog fotografiranja za uspomenu, učenici su prošetali do kule Lotrščak gdje su se zagrebačkom uspinjačom spustili do Ilice.
Već pomalo umorni, odmor i osvježenje pronašli su u McDonald’s restoranu nakon čega su u parku Maksimir posjetili Zoološki vrt. S velikom radošću i vođeni znatiželjom i interesom uživali su u raznolikom biljnom i životinjskom svijetu, učili o nepoznatim životinjama, a posebnu radost izazvala je igra nestašnih majmuna i hranjenje morskih lavova. Nakon nezaobilaznog sladoleda, već pomalo umorni, učenici su se u kasnim poslijepodnevnim satima uputili svojim domovima. Zadovoljna i sretna lica malih putnika govorila su da će im ovaj izlet još dugo ostati u sjećanjima.
Terenska nastava odvijala se u pratnji učiteljica i učitelja: Vesne Šijak, Ane Jančijev, Veronike Seleš, Davora Šokeca, Silvije Topolčić, Olge Lazar i Martine Krajcar Baltić.