7 ožujak
2019.
Novosti U našoj školi gostovao Teatar „Tirena“

U našoj školi gostovao Teatar „Tirena“

Prema kurikulumu, 4. ožujka 2019. godine u našoj  je školi gostovalo kazalište iz Zagreba – Teatar “Tirena”. Izveli su kazališnu predstavu “Generacija” na temu ovisnosti o društvenim mrežama. Njihovi programi posjeduju preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje. Predstavu su gledali učenici 5. i 7. razreda.

Djelatnosti i Teatra “Tirena”su kazalište, dramski studio i edukativne aktivnosti. Projektima interaktivnog kazališta Tirena je obuhvatila preko 160 škola i 20 000 djece i mladih diljem Hrvatske. Teme koje su obrađivane u sklopu projekata su ekologija i briga o okolišu, vršnjačko nasilje, ovisnosti, seksualni odgoj, životne vrijednosti, tolerancija.

U Tireninom dramskom studiju na 7 različitih lokacija djeluje 21 dramska grupa sa dvjestotinjak polaznika. Kroz dramsku igru pripremaju se za uključivanje u svijet odraslih i upoznaju s dramskom umjetnošću. Dramske grupe svoje predstave igraju na Danima Teatra Tirene (Tirenafest) i festivalima za djecu i mlade. Dio tekstova koje izvode izdan je u zbirkama igrokaza  “Maštoplov”, “Panika u Strahogradu” i “Kaos prije premijere”.

Tijekom cijele godine organiziraju radionice koje su namijenjene razvijanju kazališne kulture, kreativnom i estetskom razvoju djece i mladih te edukaciji voditelja aktivnosti za djecu i mlade.

O predstavi:

PREDSTAVA „GENERACIJA“

Režija: Tina Hofman

Tekst i dramaturgija: Nina Horvat

Igraju: Nikolina Ljuboja i Ivan Bošnjak

Oblikovanje zvuka: Darko Horvat

Kostimografija: Lucija Smolčec

 

Predstava se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje mladih te kvalitetu i način života. Nove generacije imaju pristup Internetu i virtualnom svijetu gotovo od rođenja te im je normalno voditi paralelni život na društvenim mrežama. Predstava promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču pratimo djevojku Iskru koja većinu vremena provodi online. Postavlja se pitanje kako svijet u kojem smo sve manje u dodiru s fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama. Predstava potiče mlade ljude na promišljanje, artikuliranje problema i traženje odgovora na životna pitanja.